29 Kasım 2007 Perşembe

Bu Bir 'Trabzon Lobisi' Haberi Değildir

Evet, bu Trabzon'la ilgili bir haber ama bir 'Trabzon lobisi' haberi değil. Haberi yazan muhabirin Trabzonlu olmasına rağmen bu böyle. çünkü, Trabzon Lisesi, gerçekten 'haberlik' işler yapıyor. Peki 'bir ekonomi gazetesinde bir lise haberinin işi ne?' denirse, bu sorunun yanıtı da şu: Bu lise, aynı zamanda bir finansman modeli. Kendi içinde bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem geliştirmiş. Trabzon lisesi'nden Yetişenler Derneği liseye yardım ediyor. Lise tüm işlerini kendi bünyesinde çözmüş ve adeta üniversite kampüsüne dönüşmüş

ORHAN TEKEOĞLU
Trabzon Lisesi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine tanıklık eden Türkiye'deki birkaç liseden biri. 1887'de padişah Sultan II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuş. Şimdiki binanın mimarı, okul mimarisinde uluslararası üne sahip Alman mühendis profesör Bruno Taut. Okulun yerleşim planını yaparken, halen okulun önünde bulunan tarihi manolya ağacını kesmemek için, yerleşim yerini geriye kaydıracak kadar doğa tutkunuymuş. Okul, 1914 - 1915 yıllarında savaş nedeniyle hastane olarak kullanılmış. Rus Çarlığı'nın işgali nedeniyle 1915 - 1916 ve 1916 - 1917 yıllarında eğitim öğrenim yapılamamış. Öğrencileri de Çanakkale Savaşı'na katılmış ve üç yıl mezun verememiş.Mezunları arasında Trablus, Bingazi, Moskova, Selanik ve Bakü gibi Anadolu dışındaki şehirlerde doğmuş öğrenciler de olmuş. Kuruluşundan sonra uzun yıllar Doğu Karadeniz'in tek lisesi konumundaki Trabzon Lisesi, çok özel bir okul. Müdürü Ömer Eyüboğlu da dahil, adeta 'fanatiği' olan birçok mezunu, destekçisi var.

Ata'nın el yazısını çöpten aldı

Kuruluşundan günümüze birçok bilimadamı, siyasetçi, ressam, şair, sporcu ve müzisyen yetiştirmiş. Mezunlarından Ordinaryus Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu için 'özel sınıf' açan Trabzon Lisesi'nde okuyanlar arasında şair, ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu, şair Oktay Rıfat gibi sanat adamları, eski başbakanlardan Hasan Saka, Meclis eski Başkanı Necmettin Karaduman'ın yanı sıra başka birçok politikacı, bakan bulunuyor. Atatürk ve İsmet İnönü'nün özellikle ziyaret ettiği Trabzon Lisesi'nin Müdürü Ömer Eyüboğlu, "Bu okul bir tarih. Ama bunu kimse bilmiyor. Osmanlı arşivleri gibi zengin arşivimiz var" diyor. Eyuboğlu'nun anlattığına göre bu farkında olmamak artık cinayet boyutlarında. Osmanlı'dan kalma kitap belge ve kayıtlar, birkaç yıl önce kağıt fabrikasına gitmekten son anda kurtarılmış. Eyüboğlu, "Atatürk'ün el yazısını çöp kutusundan bizzat ben çıkardım" diye anlatıyor.Ömer Eyüboğlu, bitirdiği lisede önce öğretmen, sonra idareci ve sonunda da müdür olmuş. Kızını anadolu lisesinden alıp Trabzon Lisesi'ne kaydetmiş. Oğlunu da lisenin spor bölümüne okutmuş. 1995'te müdür olduğunda, 'liseyi ayağa kaldırmak' ve 'eski tarihi misyonunu tekrar kazandırmak' için harekete geçmiş. Şöyle anlatıyor:

İcraatları hızlı oldu"

Lisenin bodrum katlarına giremiyorduk. Yılların atık eşyaları ile dolu odalar, pislik ve harabe içindeydi. İlk girmeye çalıştığımızda başımıza yarasalar üşüştü. İşe koyulduk. Çok büyük bir imar projesi başlattık. Sınıflar boyandı, sıralar tamir edildi, çatı onarıldı. Halkın ve mezunların desteğiyle liseye büyük bir kaynak akmaya başladı. Kütüphene ve laboratuvarlar kurduk. Yabancı dil ağırlıklı bölümü devreye koyduk. Resim, müzik ve spor bölümleri kurduk. Mescidi atölye yaptık. Spor laboratuvarımızda tüm maçların istatistikleri veriliyor ve kritikleri yapılıyor. Şimdi idealimde okulda internet cafe kurmak var. 10 bin metrekarelik alanı fayansla döşettik. Jimnastik merkezi, vücut geliştirme merkezi, resim atölyesi, arşiv, kütüphane yaptık. Trabzon Lisesi'ni orjinal rengine boyadık. Bu liseye aşık olmam beni ateşleyen en önemli neden oldu. Okulun üniversiteye girme başarısı yüzde 3'tü, şu an yüzde 78. Bu yıl 300 puanın üzerinde alan öğrenci oranı yüzde 75.

İşadamlarının yakasına yapıştı

Göreve geldikten sonra Trabzonlu işadamlarının kapısını çalarak birçoğundan destek sağlayan Müdür Ömer Eyüboğlu, okulda kendi finansman modelini geliştirmiş. Yaz aylarında okulun ön bahçesini halka açıktıklarını anlatan Eyüboğlu, "900 - 1000 kişilik üniversiteye hazırlık kursumuz var. Dışardan öğretmen de almıyoruz. Sıraları kendi marangoz atölyemizde yapıyoruz. Masanın üstü çizilmez. 'Ali Ayşe'yi seviyor' yazılamıyor artık. Bu yıl 600 sıra yaptık. Okulun boyacısı da bizim elemanımız. Temizliği de bunlar yapıyor. Masraflar Tarihi Trabzon Lisesinden Yetişenler Derneği'nden karşılanıyor. Trabzon Lisesi'nin geleceği bu derneğin yaşamasına bağlı" diyor.

Ünlülerin okulu
Eski başbakanlardan Hasan Saka ve kabinesinde devlet bakanı, başbakan yardımcılığı yapan Faik Ahmet Barutçu, TBMM eski başkanlarından Necmettin Karaduman, Ünlü hukukçu Ord. Prof. Dr. Hıvzı Veldet Velidedeoğlu, Şair Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şair Oktay Rıfat, Futbol Federasyonu eski başkanlarından Hasan Polat, 2'nci Demirel Hükümeti'nde gümrük ve tekel bakanlığı yapan Ahmet İhsan Birincioğlu, İTÜ eski Rektörü Gülsüm Sağlamer, İÜ eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, milletvekili Faruk Özak, Trabzonspor Kulübü Başkanı Atay Aktuğ, Trabzon Belediyesi ve eski başkanı halen milletvekili Asım Aykan, Enerji eski bakanlarından Fahrettin Kurt, İşadamı Ali Riza Çarmıklı, işadamı Yılmaz Ulusoy, Devlet eski bakanlarından Eyüp Aşık, Milli Takım eski Teknik Direktörü Şenol Güneş, Şişe Cam fabrikaları eski Genel Müdürü Talat Orhon, Trabzonspor'un efsanevi futbolcularından Turgay, Necati, Necmi, sinema sanatçısı Tanju Gürsu, Öztürk Serengil, Trabzonspor futbolcularından Fatih Tekke, Mehmet Yılmaz, müzisyen Dr. Teoman Önaldı ve Şenel Önaldı.

Alman mimarı Edirnekapı Şehitliği'nde yatıyor
Tarihi Trabzon Lisesi'nin mimarı Alman Bruno Taut, Atatürk'ün cenaze töreninde TBMM önünde kurulan katafalkını tasarlayan, Ankara Dil -Tarih Coğrafya Fakültesi binasını mimarı. Uzun yıllar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde hocalık yaptı. Vasiyeti uyarınca İstanbul Edirnekapı şehitliğinde yatıyor. Taut, Edirnekapı şehitliğinde yatan tek yabancı uyruklu.

Hiç yorum yok: