24 Mart 2008 Pazartesi

Felsefe Olimpiyatları ve Trabzon Lisesi’nin Başarısı

Fotoğrafta Tayfun Emek İpek Görülüyor…

M.NİHAT MALKOÇ

Son yıllarda okullarımız sadece üniversitelere öğrenci hazırlayan kurumlar haline dönüştürüldü. Oysa okul, kişiyi sadece üniversiteye değil, bunun yanında hayata da hazırlar. Günümüzde eğitimde amaç, sadece üniversite kazanmak olunca okulların misyonu ve vizyonu da değişmeye başladı. Büyük bir yarış var öğrenciler arasında. Kim daha çok test çözecek, kim daha çok puan alacak ve arzuladığı üniversiteye girecek. Ailelerin çocuklarından beklediği sadece test başarısı… En çok net bırakan öğrenci en iyi öğrenci olarak kabul ediliyor. Çocuklarımız sadece sınava endeksli başarı ölçeğiyle değerlendiriliyor. Yeni eğitim sistemi öğrencileri yarış atına döndürdü. Öğrenciler dershaneyle okul arasında sıkışıp kalmışlar. Sırf bu yüzden sosyal ve kültürel faaliyetlere iştirak etmek istemiyorlar. Bu etkinlikleri zaman kaybı olarak görüyorlar. Bu sakat anlayış çocukları hayattan soğutuyor.

Oysa okulların görevi öğrencilerini sadece üniversiteye hazırlamak değil, her yönüyle hayata hazırlamaktır. Herkes üniversite okuyamaz, böyle bir şart da yoktur. Hayatta başka alanlarda yetişmiş elemanlara da ihtiyaç vardır. Çocukları ille de üniversiteyi kazanacaksın diyerek sıkboğaz etmek onların psikolojilerini bozar. Okullarda derslerle birlikte çocukların sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımını teşvik ederek onların çok yönlü kişiler olmalarını sağlayabiliriz. Bu onların düşünme ve iş başarma yeteneklerini de geliştirir. Başarısız çocuk yoktur, yönlendirilememiş, motive edilememiş çocuk vardır. Çocuklara rehberlik etmeliyiz.

Geçenlerde ülke genelinde Türkiye Felsefe Kurumu´na bağlı “Çocuklar İçin Felsefe” birimi tarafından 12. Felsefe Olimpiyatları düzenlendi. Türkiye genelinde yapılan yarışmalara 501 öğrenci katıldı. Yarışmalar 10 merkezde gerçekleştirildi. Olimpiyatta öğrencilere, Aristo’nun “Adalet devletin orta direğidir, çünkü siyasal topluluğun temeli haktır ve hak neyin adaletli olduğuna karar vermenin ayracıdır” sözü, M. Heidegger’in, “Geleneklerin örtüsünün açılması ve gelenekle aktarılanın açığa çıkarılışı, bu çağın insanı için özel bir görevdir.” sözü, Taylan Altuğ’un “Söylenmemiş olanı söylemek için, dilde önceden söylenmiş olanı işitmek gerek” sözü verildi. Bunlardan birini seçerek deneme yazmaları istendi. Öğrenciler bu konulardan birini seçip duygu ve düşüncelerini yazıya döktüler.

Trabzon ilinden sadece Yunus Emre Lisesi ve Trabzon Lisesi bu yarışmaya katıldı. Trabzon Lisesi Müdürü Ömer Eyüboğlu, öğrencinin yarışmaya katılması için her türlü imkânı sağladı. Neticede emekler boşa gitmedi, Tayfun Emek İpek, yarışmada Türkiye on ikincisi olarak Trabzon’a, bu alanda bugüne kadar elde edilemeyen bir derece kazandırdı. Bu yarışmaya Türkiye genelindeki pek çok kolej ve yabancı menşeli okul da katıldı. TEV İnanç Türkeş Lisesi öğrencisi Nur Banu Özkut’un birinci olduğu yarışmada, Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencisi Mehveş Unğan ikinci, Özel Amerikan Robert Lisesi öğrencisi Ezgi Bereketli üçüncü oldu. Trabzon Lisesi öğrencisi Tayfun Emek İpek’in 501 öğrenci arasından sıyrılıp Türkiye on ikincisi olması sadece Trabzon Lisesi’ni değil, tüm il eğitim camiasını sevindirdi.

Türkiye genelinde elde edilen başarılar okullar için çok önemlidir. Felsefe olimpiyatlarında ilk elliye giren öğrenciler dereceye girmiş sayılıyor. Bu dikkate alındığında öğrencimizin Türkiye on ikincisi olması her türlü takdire şayandır. Çünkü öğrencimiz bu başarısıyla bu yarışmaya katılan Özel İtalyan Lisesi’ni, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ni, Özel St. Benoit Fransız Lisesi’ni, Özel Koç Lisesi’ni, İzmir Fen Lisesi’ni geride bırakmıştır.

Felsefe Olimpiyatlarına Samsun bölgesinde katılan Trabzon Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi Tayfun Emek İpek, yarışmada Aristo’nun “Adalet devletin orta direğidir, çünkü siyasal topluluğun temeli haktır ve hak neyin adaletli olduğuna karar vermenin ayracıdır” sözüyle ilgili üç buçuk sayfalık bir deneme yazdı। Sadece öğrencimizi değil, onu bu olimpiyatlara hazırlayan Trabzon Lisesi Felsefe öğretmeni Okan Okutan Bey’i de kutlamak lazım. Böyle gurur verici başarıların şehrimize tekrar kazandırılması temennisiyle Trabzon Lisesi öğrencisi Tayfun Emek İpek’i kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Hiç yorum yok: